Yalıtımda Devrim Yapılabilirmi?
Duyuyorum Ticari olarak bir çok Firma Yalıtım Sektörüne giriyor ve Bu konuda devrim yaptığını İdda ediyor. Peki Nedir bu konunun Aslı Binalarda Yapılan devrimlere uyup paramızı sokağamı atmış oluruz?
Bu soruya cevabı kendiniz vermelisiniz çünki; bir motor ile seyahat eden kişi havanın kendisine çarpması ile vucut sıcaklığını geride bırakacağından vucut ısısı düşmeye başlar. göğsüne gazete kağıdı veya naylon poşet koyan kişiler hava ile vucut temasını moleküler boyutta havadan daha küçük malzeme ile kapadığından yani hava geçirmeyen malzeme kullandığından artık ısı kaybetmeyecektir. bunu kış aylarında dizel araç sahibi olanlar sıklıkla kullanılır.
yani sizin yalıtımdan beklentinizi kendiniz öncelikli olarak tesbit etmiş olmalısınız. diğer bir örnek vermek isityorum çok yoğun bir şekilde insanlar bununla yalıtım yapıldığı konusunda ikna etmeye çalışılıyor.
öncelikle teknik bir açıklık getirelim bütün konularda bu geçerli olacak. duymuşsunuzdur lamda şu diyor herkes ve izolasyon sayladığını düşünmenize neden olacak şeyler sıralıyor. oysa lamda denen şey o malzemenin labratuvar ortamındaki ısının taşınımını 1mküp olarak belirler. yani çokça duyduğunuz duvarınıza 1metre kalınlığında ısı izolasyon malzemesi konduğunda size söylenen lamda değeri geçerli olur. kalınlık azaldıkça bu birim değişmez ancak süre kısalır. buda dış sıcaklıkla iç sıcaklığın ilişkisi ile mevsimin zorluklarına göre size performans sağlar. uzmanlar bu konuyada açıklık getirmek ve maliyetleri azaltmak adına faydalı kalınlık tabirini kullanarak sizlerin ocak ayında 1 gece -20 derece olacağına göre değil mevsimsel soğuk günlerdeki ortalama sıcaklığa göre size bir kalınlık belirlerler. hani dizel araç almaya gidenlere yaptırılan hesap gibi senin bu aracı almana gerek yok tabiri getirilmiştir. ve tüm illerde bu belirlenmiştir. örneğin bursa merkez ile bursa uludağdaki bir binanın faydalı kalınlığının aynı olma ihtimalinin olmadığını anlamalıyız. Ayrıca bu malzemeler zamanlada yıpranacağından geçen yıllardaki faydasıda azalır. bütün bunlar ışığında getirilen faydalı kalınlık sizi soğuklardan ortalama koruyacak ve ortalama maliyet sağlayacaktır. bu kalınlık artarsa size 3 yada 5 cm kalınlıktan bahsediyorum bu arada 3 yerine 5 yaptığınızda size maliyet artışı sadece cm sinde 1,5₺ olur.kesinlikle karar sizin olacaktır.
Şimdi gelelim boya ile izolasyon olurmu. bilirsiniz çoğumuz arabamıza film yaptırırız özellikler söylerler uv dayanımı vardır der yani güneş sizin aracınızın içindeki malzemeyi yıpratamayacak demektir bu. ( ısı boyaları 3mm olduğunda maliyeti normal 3cm straforun 3te 2si kadardır.) bu kalınlıkta size sıcak bir yerleşim yerindeyseniz örneğin fethiyedesiniz yazlığın tavanına çatısına ve duvarlarına bu boyayı uyguladığınızda klima enerji maliyetlerinde %70 e varan tasarruf sağlarsınız. ancak sizi soğuktan koruyacak olan 3cm kış aylarında geçerli olacaktır. mmm 3mm oranında size tasarruf sağlarmı evevt tüm %oranları geçerli olur fakat size kışın istanbul bursada randımansız olur ve o zaman bunu boş yere yaptığınızı anlamış olmak istemezsiniz 🙂
aynı ( devrim ) yalıtım sıvası adı altında yapılmaya devam ediyor ve size uzmanların belirlediği faydalı kalınlığın altında bir izolasyon yapılmaktadır. özellikle sıvada birde standart sorunu vardır. labrotuvar numunesi duvara teknik olarak uygulanması zor olduğundan bağlayıcı oranı arttırılmak zorunda kalınmakta yinede bundan fayda sağlarmısınız evet lamda ile kalınlık ve 1m3 ağırlık arasında oran vardır aynı dansitede olduğunu bildiğimiz iki ürünü sadece lamda farkı ile oranlayıp örneğin straforun kötüsü ,40 lamdadır. sıvalarda(dansite farkı göz ardı edilmiştir) 0,55 civarındadır. yani 1cm strafor yerine 1cm * 0.40=xcm * 0.55 orantısı ile hemen bulabilirsiniz. yani 1,73 cm kalınlıkta sıva olmalıki straforla aynı ısı verimini almış olun. bu noktada maliyetler devreye girmekte ve firmalar para kazanma hırsı ile matematiksel farklılıklar ileri sürmekteler. kandırıyorlar demek istemiyorum farklı bir konuda sizi bilgilendiriyorlar yada bunu anlatan kişide konuya vakıf olmayabilir. çünki bu konuda eğitim almamış kişiler yoğunlukla devrim yaptıklarını düşünüyor.
yalıtımda iyi bilmelisinizki eski zamanlardan beri otomobillerde kullanılan oranlarına göre ısı ses ve azda olsa su yalıtımını aynı anda bile sunabilen yalıtım mücizesi poliüretandır. polyol ve izosiyonatın yolluk ağzında basınçla bir araya gelip 2 sn gibi bir zamanda oluşan üründür lamda değerleri harikadır.ancak yapılardaki kullanımı oldukça zordur.uygulama olarak zordur. hepimiz dizel araça bindiğimizde aaa ses gelmiyor susun bir motorun sesini duyamıyorum yada motordan sıcak geliyor gibi şeyler duymuyoruz çünki bu araçlarda izolasyon için poliüretan hepimizin bildiği tabir ile sünger vardır ancak dediğim gibi oranlar değiştikçe sünger malzeme değişmekte sertleşmekte ve başka ürünler ortaya çıkmaktadır örneğin BMC pro kamyonların tamponları Rim Adı verilen yüksek basınç altında oluşturulan sert tamponları kullanır.
Sadece Son kullanıcıları ve bu konuda bilgilenmek isteyen satıcılara teknik açıklama yapmış bulunmaktayım. kimseyi kırmak ve pazarına müdahale etmek gibi bir niyetim yoktur. ancak son kullanıcı boyanın sadece yazın koruyacağını bilme hakkına sahiptir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.